Powstaliśmy z przekonania, że nie ma nic lepszego niż wspólne grillowanie w gronie najbliższych. Naszą misją jest dostarczanie najnowocześniejszych produktów grillowych i tym samym potęgowanie wrażeń i doświadczeń z grillowania. Jesteśmy pierwszą tego typu inwestycją Weber w Europie. W prawie 75 tyś m2 znajduje się hala produkcyjna w której produkujemy grille gazowe serii Q i grille węglowe, oraz centrum dystrybucyjne w którym znajduje się pełny asortyment produktów Webera, które dystrybuujemy w całym regionie EMEA.
Pierwszy etap produkcji to tłoczenie misy i pokrywy grilla. Tłoczenie wykonują prasy hydrauliczne. Drugi etap to zgrzewanie oporowe. Maszyny produkcyjne są zbudowane przez polskich producentów. Wyroby trafiają na linię mycia i płukania, następnie trafiają do dalszej obróbki. W wydzielonej strefie odbywa się aplikacja emalii na detale. W piecu emalierskim odbywa się proces wypalania, utrwalając naniesioną emalię proszkową i mokrą. Ostatni etap w produkcji grilli to montaż i pakowanie - manualnie oraz automatycznie.
Centrum DystrybucyjneW Centrum Dystrybucyjnym w Zabrzu znajduje się pełny asortyment produktów Weber, który dystrybuujemy w całym regionie EMEA. Nasze DC to 3 kluczowe procesy: Outband, wysyłki do klientów około 1000 różnych indeksów, którymi będą grille i akcesoria. Inbound, czyli przyjęcie towaru który nie jest produkowany w Zabrzu, oraz odbiór i obsługę linii produkcji. Value Added Services - obszar, którego głównym zadaniem będzie przywracanie wartości produktów uszkodzonych oraz tworzenie nowych z asortymentu składowanego w DC.
R&DDział R&D w Weberze w Zabrzu staje się rzeczywistością. Pierwsze osoby dołączyły już do zespołu. Dalej aktywnie rekrutujemy kolejne talenty. To właśnie w tym dziale zostaną wprowadzone innowacyjne rozwiązania dla naszych produktów i akcesoriów, które stopniowo będą zmieniały oblicze grillowania. Poza tworzeniem koncepcji produktów dział R&D czyli Research and Development opracowuje technologię wytwarzania, oraz przeprowadza testy niezbędne do sprawdzenia bezpieczeństwa i niezawodności grilli.
Jak to się zaczęło?Historie wynalazców i wynalazków są częściowo zabawne, a częściowo niezwykłe. Przykład w kategorii „niezwykłe”: pomysł zrobienia z boi morskiej grilla z pokrywą. George Stephen wynalazł w ten sposób pierwszy grill okrągły i dzięki licznym następnym modelom zrewolucjonizował najpierw amerykańską, a następnie światową kulturę grillowania.