Starszy Specjalista ds. Rozwoju Produktu / NPD

Inżynieria

Starszy Specjalista ds. Rozwoju Produktu / NPD

Inżynieria
Pełny etat
UoP
Starszy specjalista / Senior
Praca stacjonarna

Wymagane umiejętności

branża FMCG
R&D
NPD
Jakość
HACCP

Znajomość języków

Angielski: B2

Mile widziane

Mintel GNPD
WGSN
Euromonitor

Opis stanowiska

FoodCare jest firmą rodzinną, założoną w 1984 roku. Dzięki ciągłemu rozwojowi jest obecnie jednym z liderów w branży FMCG w Polsce i zatrudnia ponad 900 osób.Produkty FoodCare są eksportowane do ponad 50 krajów. Firma specjalizuje się w produkcji napojów niegazowanych, energetycznych, wody, ciast, deserów, dodatków funkcjonalnych, dodatków do pieczenia oraz musli. 


W portfolio firmy znajdują się takie marki jak: Black, 4move, Frugo, Frugo Energy, Ngine, Ostromecko, Gellwe oraz Fitella. 

 

Starszy Specjalista ds. Rozwoju Produktu / NPD


Opis stanowiska

Jeśli pasjonuje Cię pieczenie i gotowanie a do tego jesteś osobą kreatywną ... to miejsce dla Ciebie. Dołącz do nas!

 

Optymalizacja i rozwój portfolio

  • Stała analiza i ocena jakości oraz konkurencyjności istniejących produktów marek Gellwe i Fitella względem standardów rynkowych (organoleptyka, skład, forma, opakowanie, cena).

  • Identyfikacja obszarów do optymalizacji receptur, procesów technologicznych lub kosztowych, we współpracy z działami jakości, produkcji i marketingu.

  • Wdrażanie usprawnień produktów oraz wsparcie przy procesach relaunchu.

Rozwój nowych produktów (NPD)

  • Wyszukiwanie i analiza trendów konsumenckich, żywieniowych i produktowych na rynkach polskim i zagranicznych.

  • Opracowywanie koncepcji nowych produktów w oparciu o insighty rynkowe, analizę kategorii oraz benchmarki konkurencji.

  • Przygotowywanie rekomendacji projektów NPD dla marek Gellwe i Fitella – od idei po etap wdrożenia.

  • Współpraca z działami: marketingu, kontroli jakości, zakupów, produkcji i logistyki przy wdrażaniu nowych produktów.

  • Testowanie receptur, nadzór nad próbami technologicznymi i pilotowymi wdrożeniami.

Analiza rynku i trendów

  • Monitorowanie trendów w obszarze ciast, deserów, produktów instant, żywności funkcjonalnej, zdrowych przekąsek itp.

  • Analiza raportów branżowych oraz kanałów social media w poszukiwaniu inspiracji produktowych.

  • Przygotowywanie raportów i prezentacji trendowych dla zespołu marketingu i Zarządu.

Koordynacja i współpraca

  • Współpraca z dostawcami surowców i opakowań przy poszukiwaniu nowych rozwiązań technologicznych.

  • Udział w procesach certyfikacji i spełniania wymagań prawnych dotyczących żywności.

  • Wspieranie zespołu marketingu w opracowywaniu komunikacji produktowej (USP, claims, opisy produktowe).


Wymagania

Wykształcenie i doświadczenie

  • Wykształcenie wyższe kierunkowe: technologia żywności, dietetyka, biotechnologia, towaroznawstwo lub pokrewne.

  • Minimum 2–3 lata doświadczenia w dziale R&D, NPD lub jakości w branży FMCG (preferowana kategoria spożywcza).

  • Doświadczenie w pracy z recepturami, surowcami spożywczymi i procesami produkcyjnymi.

Kompetencje i umiejętności

  • Bardzo dobra znajomość trendów żywieniowych i rynkowych, zwłaszcza w obszarze ciast, deserów, płatków, zdrowych przekąsek.

  • Umiejętność analizy danych rynkowych i interpretacji raportów trendowych.

  • Zmysł analityczny i kreatywność w tworzeniu koncepcji nowych produktów.

  • Znajomość prawa żywnościowego oraz systemu HACCP.

  • Dobra znajomość języka angielskiego (czytanie raportów, kontakt z dostawcami zagranicznymi).

  • Mile widziana znajomość narzędzi analitycznych i baz trendów (np. Mintel GNPD, WGSN, Euromonitor).

Cechy osobowościowe

  • Kreatywność, proaktywność i inicjatywa w poszukiwaniu nowych rozwiązań.

  • Umiejętność pracy projektowej i współpracy między-działowej.

  • Umiejętność łączenia perspektywy konsumenta, technologii i biznesu.

  • Dbałość o detale, systematyczność i umiejętność pracy pod presją terminów.

Dodatkowe atuty:

  • Doświadczenie w prowadzeniu degustacji konsumenckich lub testów sensorycznych.

  • Udział w procesach wdrażania nowych produktów od idei po rynek.


Oferujemy:

  • zatrudnienie w firmie o stabilnej pozycji na rynku

  • work-life balance

  • dofinansowanie do prywatnej opieki medycznej

  • dofinansowanie karty sportowej

  • spotkania integracyjne

  • szkolenia wdrożeniowe oraz możliwość rozwoju umiejętności na danym stanowisku

  • darmowy parking nawet jak nie masz sluzbowego samochodu

  • rabaty do restauracji firmy

  • dofinansowanie do szkoleń in kursów

  • ubezpieczenie na życie

  • zniżki na firmowe produkty

  • telefon i komputer do prywatnego użytku

  • preferencyjne pożyczki

  • kawa / herbata / napoje

  • strefa relaksu

  • dodatkowe świadczenia socjalne

  • dofinansowanie do „ wczasów pod gruszą „

  • paczki świąteczne

  • program rekomendacji pracowników

  • możliwość uzyskania dodatkowych uprawnień

  • inicjatywy dobroczynne

Wymagane umiejętności

branża FMCG
R&D
NPD
Jakość
HACCP

Znajomość języków

Angielski: B2

Mile widziane

Mintel GNPD
WGSN
Euromonitor

Lokalizacja biura

Oferta dodana: 24.10.2025

Starszy Specjalista ds. Rozwoju Produktu / NPD

Podsumowanie oferty

Starszy Specjalista ds. Rozwoju Produktu / NPD

-, Zabierzów

FoodCare Sp. z o. o.

Aplikując zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu przeprowadzenia procesu rekrutacyjnego. Informujemy, że administratorem danych jest FoodCare Sp. z o. o. z siedzibą w Zabierzów, ul. Spokojna 4 (dalej jako "administrator"). Masz p... WięcejThis site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
REKLAMA: RocketJobs poleca