Starszy Specjalista ds. Rozwoju Produktu / NPD
-, Zabierzów
FoodCare Sp. z o. o.
FoodCare jest firmą rodzinną, założoną w 1984 roku. Dzięki ciągłemu rozwojowi jest obecnie jednym z liderów w branży FMCG w Polsce i zatrudnia ponad 900 osób.Produkty FoodCare są eksportowane do ponad 50 krajów. Firma specjalizuje się w produkcji napojów niegazowanych, energetycznych, wody, ciast, deserów, dodatków funkcjonalnych, dodatków do pieczenia oraz musli.
W portfolio firmy znajdują się takie marki jak: Black, 4move, Frugo, Frugo Energy, Ngine, Ostromecko, Gellwe oraz Fitella.
Starszy Specjalista ds. Rozwoju Produktu / NPD
Opis stanowiska
Jeśli pasjonuje Cię pieczenie i gotowanie a do tego jesteś osobą kreatywną ... to miejsce dla Ciebie. Dołącz do nas!
Optymalizacja i rozwój portfolio
Stała analiza i ocena jakości oraz konkurencyjności istniejących produktów marek Gellwe i Fitella względem standardów rynkowych (organoleptyka, skład, forma, opakowanie, cena).
Identyfikacja obszarów do optymalizacji receptur, procesów technologicznych lub kosztowych, we współpracy z działami jakości, produkcji i marketingu.
Wdrażanie usprawnień produktów oraz wsparcie przy procesach relaunchu.
Rozwój nowych produktów (NPD)
Wyszukiwanie i analiza trendów konsumenckich, żywieniowych i produktowych na rynkach polskim i zagranicznych.
Opracowywanie koncepcji nowych produktów w oparciu o insighty rynkowe, analizę kategorii oraz benchmarki konkurencji.
Przygotowywanie rekomendacji projektów NPD dla marek Gellwe i Fitella – od idei po etap wdrożenia.
Współpraca z działami: marketingu, kontroli jakości, zakupów, produkcji i logistyki przy wdrażaniu nowych produktów.
Testowanie receptur, nadzór nad próbami technologicznymi i pilotowymi wdrożeniami.
Analiza rynku i trendów
Monitorowanie trendów w obszarze ciast, deserów, produktów instant, żywności funkcjonalnej, zdrowych przekąsek itp.
Analiza raportów branżowych oraz kanałów social media w poszukiwaniu inspiracji produktowych.
Przygotowywanie raportów i prezentacji trendowych dla zespołu marketingu i Zarządu.
Koordynacja i współpraca
Współpraca z dostawcami surowców i opakowań przy poszukiwaniu nowych rozwiązań technologicznych.
Udział w procesach certyfikacji i spełniania wymagań prawnych dotyczących żywności.
Wspieranie zespołu marketingu w opracowywaniu komunikacji produktowej (USP, claims, opisy produktowe).
Wymagania
Wykształcenie i doświadczenie
Wykształcenie wyższe kierunkowe: technologia żywności, dietetyka, biotechnologia, towaroznawstwo lub pokrewne.
Minimum 2–3 lata doświadczenia w dziale R&D, NPD lub jakości w branży FMCG (preferowana kategoria spożywcza).
Doświadczenie w pracy z recepturami, surowcami spożywczymi i procesami produkcyjnymi.
Kompetencje i umiejętności
Bardzo dobra znajomość trendów żywieniowych i rynkowych, zwłaszcza w obszarze ciast, deserów, płatków, zdrowych przekąsek.
Umiejętność analizy danych rynkowych i interpretacji raportów trendowych.
Zmysł analityczny i kreatywność w tworzeniu koncepcji nowych produktów.
Znajomość prawa żywnościowego oraz systemu HACCP.
Dobra znajomość języka angielskiego (czytanie raportów, kontakt z dostawcami zagranicznymi).
Mile widziana znajomość narzędzi analitycznych i baz trendów (np. Mintel GNPD, WGSN, Euromonitor).
Cechy osobowościowe
Kreatywność, proaktywność i inicjatywa w poszukiwaniu nowych rozwiązań.
Umiejętność pracy projektowej i współpracy między-działowej.
Umiejętność łączenia perspektywy konsumenta, technologii i biznesu.
Dbałość o detale, systematyczność i umiejętność pracy pod presją terminów.
Dodatkowe atuty:
Doświadczenie w prowadzeniu degustacji konsumenckich lub testów sensorycznych.
Udział w procesach wdrażania nowych produktów od idei po rynek.
Oferujemy:
zatrudnienie w firmie o stabilnej pozycji na rynku
work-life balance
dofinansowanie do prywatnej opieki medycznej
dofinansowanie karty sportowej
spotkania integracyjne
szkolenia wdrożeniowe oraz możliwość rozwoju umiejętności na danym stanowisku
darmowy parking nawet jak nie masz sluzbowego samochodu
rabaty do restauracji firmy
dofinansowanie do szkoleń in kursów
ubezpieczenie na życie
zniżki na firmowe produkty
telefon i komputer do prywatnego użytku
preferencyjne pożyczki
kawa / herbata / napoje
strefa relaksu
dodatkowe świadczenia socjalne
dofinansowanie do „ wczasów pod gruszą „
paczki świąteczne
program rekomendacji pracowników
możliwość uzyskania dodatkowych uprawnień
inicjatywy dobroczynne
Starszy Specjalista ds. Rozwoju Produktu / NPD
Starszy Specjalista ds. Rozwoju Produktu / NPD
-, Zabierzów
FoodCare Sp. z o. o.