Zmroziło cię w środku lata? Functional freeze potrafi dać się we znaki, ale można z nim walczyć

Śmiało można stwierdzić, że czas jest produktem deficytowym XXI wieku. Często dochodzi do nieproporcjonalnych zależności, kiedy to doba nam się kurczy, a ilość pracy, jaką musimy wykonać, jeszcze się piętrzy. W natłoku obowiązków nasze odżywianie często schodzi na boczny tor, co ma wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jednak czy zainwestowanie czasu na regularne posiłki zaprocentuje na naszą większą produktywność? Przekonajmy się!
Spis treści
Wpływ diety na szeroko rozumiane zdrowie jest znanym powszechnie pojęciem. A co, jeśli zdrowa dieta może również poprawić jakość twojej pracy? Być może zastanawiasz się dlaczego mimo dobrego snu, aktywności fizycznej, ciągle odczuwasz zmęczenie w ciągu dnia?
Nasz organizm lubi rutynę i bardzo docenia zaangażowanie w budowanie nawyku regularnego spożywania posiłków. Pozwala to przede wszystkim stale dostarczać paliwo do pracy organizmu. Tak jak regularnie dokładając drewno do pieca, możemy mieć energię w postaci ciepła, tak w przypadku naszego ciała, wprowadzając regularne posiłki będziemy mieć stale energię do działania. W zależności od tego jakiego rodzaju pracę podejmujemy – czy to umysłową czy fizyczną, potrzebujemy dobrze dostosowanej kaloryczności, która pozwoli nam wejść na odpowiednie obroty.
Znaczenie ma również jakość wspomnianego paliwa. Stwierdzenie, że w diecie liczą się tylko kalorie, nijak ma się z rzeczywistością. Dzięki odpowiednio zbilansowanym posiłkom możemy dostarczyć potrzebnych składników odżywczych takich jak białko, węglowodany tłuszcze, witaminy i składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu reakcji biochemicznych. Dzięki temu, nasz organizm odwdzięczy się w postaci dobrej pracy m. in. układu nerwowego, pokarmowego, krwionośnego czy zachowaniu odpowiedniego stężenia glukozy we krwi. Dodatkowo, regularne spożywanie posiłków jest pomocne w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, pozwala zadbać o uczucie sytości i zmniejsza ryzyko sięgania po wysokoprzetworzone przekąski.
Będąc w wirze obowiązków, zwyczajnie zapominamy o jedzeniu. Ledwo co wypijemy kawę o godzinie 8.00, a na zegarku wybija już godzina 14.00! Niejednokrotnie uświadamiamy sobie o tym, że nie jedliśmy, kiedy fala głodu nabiera kosmicznych rozmiarów. A to jest już prosta droga do złapania tego, co mamy pod ręką, czegoś co jest smakowite i szybkie w spożyciu. Zazwyczaj są to przekąski słone lub słodkie, które są również wysokokaloryczne. Takie z pozoru małe przekąski mogą dołożyć sporą cegiełkę do dziennego bilansu kalorycznego. Co więcej, pomimo swej kaloryczności nie dają uczucia sytości ze względu na małą objętość. Być może uda nam się zaspokoić pierwszy głód, natomiast taki posiłek nie będzie nas sycił na dłużej i w wyniku głodu będziemy czuli się rozdrażnieni.
Zbyt długie odstępy pomiędzy posiłkami mogą powodować spadek stężenia glukozy we krwi, co możemy odczuwać jako zmęczenie, zaburzenie koncentracji czy drażliwość. Wówczas nasza produktywność jest mniejsza, co może wpływać na długość i jakość pracy.
Przekładając posiłki na „po pracy”, sprawiamy, że nasz głód z godziny na godzinę potęguje. Dalszy scenariusz zdarzeń często bywa już mocno przewidywalny. Otwierając wieczorem lodówkę, jesteśmy bardziej skłonni do łapczywego i niekontrolowanego spożywania pokarmów, co jest łatwą drogą do nadprogramowych kilogramów. Takie jednorazowe przyjmowanie dużych ilości jedzenia, wpływa niekorzystnie na pracę przewodu pokarmowego i może nasilać dolegliwości, jak np. wzdęcia.
Pomijając posiłki, trudniej jest dostarczyć zalecaną dla naszego zdrowia ilość witamin, składników mineralnych, białka, tłuszczów czy węglowodanów. Przez to zwiększamy ryzyko niedoborów pokarmowych, pogarszając stan naszego zdrowia.
Niekiedy, rezygnując z jakichś posiłków, możemy zakładać, że to będzie pomocne w przypadku, kiedy naszym celem jest schudnięcie. Nic bardziej mylnego. Stosując duże restrykcje kaloryczne, możemy spowodować, że organizm będzie niedożywiony, a to prowadzi do spowolnienia przemian metabolicznych. Takie długotrwałe działania spowodują pogorszenie wydolności organizmu, zmniejszenie masy mięśniowej czy przyczynią się do zaburzeń hormonalnych. Często kończy się to efektem jojo, gdzie szybko przybieramy tkankę tłuszczową z nawiązką, czyli ponad poziom wyjściowy.
Badania pokazują, że regularne posiłki z odpowiednim deficytem kalorycznym są skuteczną metodą na odchudzanie. Najważniejsze, aby wyrobić nawyki żywieniowe, które są podstawą dla kształtowania sylwetki.
Warto przy tym dodać, że nieodłącznym elementem, który wpływa na funkcje poznawcze jest również woda. Już niewielki procent odwodnienia może wpływać na obniżenie koncentracji, pogorszenie nastroju i uczucie zmęczenia. Dlatego warto dbać o regularne nawadnianie w ciągu dnia.
Regularne spożywanie posiłków wcale nie musi być trudnym zadaniem. Warto jednak przemyśleć, jakie zmiany należy wdrożyć, aby wypracować ten nawyk. Przygotowałam dla ciebie kilka wskazówek, które mogą być w tym pomocne.
Podsumowując, dieta ma znaczenie zarówno dla naszego zdrowia, samopoczucia jak i jakości pracy. Kształtując zdrowe nawyki żywieniowe i dbając przy tym o regularne jedzenie, możemy zwiększyć swoją produktywność i zarazem zmniejszyć uczucie zmęczenia, które często towarzyszy nam po posiłku.
Dietetyczka
Absolwentka kierunku Dietetyka na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Szczególnym obszarem jej zainteresowania są zaburzenia hormonalne, w tym insulinooporność, niedoczynność tarczycy, PCOS, ale także schorzenia przewodu pokarmowego. Ukończyła szkolenie SOIT i dołączyła do grona specjalistów przyjaznym insulinoopornym. Uważa, że holistyczne spojrzenie i wsparcie są niezbędne w procesie zmiany nawyków żywieniowych Podopiecznych. Wolny czas lubi przeznaczyć na taniec, jazdę na rowerze, spotkania z bliskimi oraz na awangardę w kuchni.
Komentarze