Zmroziło cię w środku lata? Functional freeze potrafi dać się we znaki, ale można z nim walczyć

Podgrzewanie w mikrofali jest jedną z najbardziej, o ile nie najbardziej, kontrowersyjną metodą obróbki termicznej jedzenia. Co ciekawe, jest jednocześnie jedną z najpowszechniejszych metod obróbki termicznej! Skąd więc te kontrowersje?
Spis treści
Dwa najpopularniejsze podejścia odnośnie stosowania kuchenki mikrofalowej są skrajnie sprzeczne. Jedno traktuje o tym, iż jest to świetna metoda obróbki termicznej. Jej zwolennicy w szczególności chwalą szybkość przygotowania posiłku i możliwość zjedzenia ciepłego jedzenia w pracy, szkole czy na wyjeździe. Drugie zaś zwraca szczególną uwagę na bezpieczeństwo, a raczej brak bezpieczeństwa stosowania tej obróbki termicznej. Osoby z takim podejściem twierdzą, że mikrofalówka szkodzi zdrowiu człowieka poprzez emitowanie szkodliwych fal promieniowania. Uważają również, że taka obróbka termiczna niszczy wartości odżywcze produktów i posiłków.
Zgodnie z definicją słownika języka polskiego „urządzenie do szybkiego gotowania, podgrzewania i rozmrażania potraw za pomocą mikrofal”. Sam mechanizm działania kuchenki mikrofalowej nie jest skomplikowany. Wykorzystuje ona specjalny rodzaj promieniowania elektromagnetycznego – wytwarza fale radiowe krótkiego zasięgu pod wpływem energii. Promieniowanie oddziałuje na znajdujące się w żywności cząsteczki wody, które pod wpływem wytworzonego pola elektromagnetycznego wpadają w rotacyjne drgania i ocierając się o siebie nawzajem, wytwarzają energię, powodującą podniesienie się temperatury posiłku. Obrotowy talerz, znajdujący się w kuchence mikrofalowej, zapewnia dotarcie fal elektromagnetycznych pod wieloma kątami, dzięki czemu potrawa podgrzewa się równomiernie.
To właśnie sposób działania kuchenek mikrofalowych od początku budził najwięcej wątpliwości i kontrowersji. Jednak zgodnie z badaniami technologia wykorzystywana przez kuchenki mikrofalowe jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia człowieka.
Mit o szkodliwości działania mikrofalówki na zdrowie człowieka został już obalony, jednak nie zmienia to faktu, że zawsze podczas używania kuchenki mikrofalowej należy stosować się do zaleceń producenta i używać sprzętu w bezpieczny sposób.
Szczególną uwagę należy zwrócić na produkty, których nie należy podgrzewać w mikrofali. Mimo tego jak wygodną technikę obróbki termicznej reprezentuje, musimy pamiętać, iż nie jest ona w stanie w pełni zastąpić gotowania czy pieczenia, dlatego w kuchence mikrofalowej nie powinno się podgrzewać surowego mięsa, jaj czy owoców.
Bardzo ważnym aspektem bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania kuchenki mikrofalowej jest też zachowanie odpowiedniej czystości. Dlatego należy zadbać o regularne czyszczenie mikrofalówki z pozostałości po podgrzewanych posiłkach czy produktach. Dzięki temu zapobiegniemy nagromadzeniu się drobnoustrojów i bakterii z rozkładających się resztek jedzenia.
Podsumowując, korzystanie z mikrofalówek jest bezpieczne dla zdrowia człowieka i w XXI wieku zdecydowanie wygodne, biorąc pod uwagę tempo życia ludzi. Niejednokrotnie stanowi ogromne ułatwienie w prowadzeniu zdrowego stylu życia. W końcu można robić posiłki w domu i spokojnie w pracy odgrzać je sobie właśnie w kuchence mikrofalowej. Szkodliwość mikrofali jest oczywiście mitem, co nie zmienia faktu, że nie należy w pełni zastępować wszystkich metod obróbki termicznej samym podgrzewaniem posiłków w mikrofali. Bardzo ważne jest pamiętanie o odpowiednich zasadach korzystania z kuchenki mikrofalowej i przestrzegania zaleceń producenta. To zagwarantuje nam zachowanie bezpieczeństwa i jakości przygotowywanych posiłków.
Dietetyczka
Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Szczególnie interesuje się psychodietetyką, dietoterapią w chorobach cywilizacyjnych i zaburzeniach hormonalnych. Nieustannie poszerza swoją wiedzę poprzez czytanie najnowszych artykułów naukowych oraz badań, a także uczestnictwo w szkoleniach i konferencjach. Nigdy się nie nudzi – pochłania ogromne ilości książek, seriali i filmów, eksperymentuje z nowymi sportami, podróżuje lub odkrywa nowe hobby. Kocha działać i stawiać przed sobą wyzwania!
Komentarze