Zmroziło cię w środku lata? Functional freeze potrafi dać się we znaki, ale można z nim walczyć

Siedzisz w pracy i masz już serdecznie dość? Z bolącą głową czujesz się, jakbyś był w budynku od początku powstania świata, zerkasz na zegarek, a tam dopiero 9:15? Jeśli przy okazji nie masz zielonego pojęcia, co wziąć ze sobą do jedzenia albo co gorsza nie jesz nic, ten tekst jest zdecydowanie dla Ciebie!
Spis treści
Niestety nawet najlepszą dietą nie damy rady sprawić, aby czas pracy magicznie stał się krótszy lub była ona lżejsza, ale możemy sprawić, aby jedzenie było czarodziejską drogą do lepszej wydajności, zwiększonej energii i wspaniałego samopoczucia. Jak? Już tłumaczę!
Wyobraź sobie, że twój mózg działa jak firma, w której pracujesz. Potrzeba tam wielu pracowników, każdy ma określony zakres obowiązków, a także odpowiada za konkretne zadania. Jeśli zabrakłoby jakiegoś członka zespołu, mechanizm zostałby zaburzony i firma nie działałaby już tak prężnie. To samo dotyczy funkcjonowania mózgu.
Każdy składnik, który dostarczamy do swojego organizmu z dietą, ma wpływ na lepsze bądź gorsze warunki do przyswajania informacji, nauki nowych umiejętności jak również ogólnego funkcjonowania mózgu.
Białko jest składnikiem każdej komórki. Jest materiałem budulcowym mięśni, czyli daje nam siłę do działania! Zbudowane jest z aminokwasów egzogennych, które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem – nie ma innego wyjścia. Odpowiednia podaż białka w diecie, a co za tym idzie aminokwasów egzogennych, zapewnia dobre funkcjonowanie mózgu, ponieważ substancje odpowiedzialne za komunikację między neuronami. Neuroprzekaźniki utworzone są więc właśnie z tych aminokwasów.
Węglowodany to główne paliwo dla naszego organizmu. To właśnie one stanowią podstawę zasilania mózgu, a także tkanki nerwowej. Najlepszym wyborem w diecie będą węglowodany złożone oraz produkty o niskim indeksie glikemicznym. To one zagwarantują najlepszą wydajność mózgu poprzez regularny dopływ glukozy.
W diecie zdecydowanie powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby znaczącą przewagą w naszym jadłospisie stanowiły tłuszcze pochodzenia roślinnego. Ich bogate źródła to orzechy włoskie, nasiona, pestki, oleje roślinne, awokado, a także tłuste ryby morskie. Stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które odpowiadają z proces rolę dojrzewania neuronów oraz zapewniają prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych.
Ogromne znaczenie w diecie sprzyjającej dobremu funkcjonowaniu mózgu mają kwasy tłuszczowe n-3 – grupa tłuszczów wielonienasyconych. Obejmuje trzy rodzaje kwasów ALA (kwas α-linolenowy), EPA (kwas eikozapentaenowy), a także DHA (kwas dokozaheksaenowy). Najbardziej znaczącym kwasem dla prawidłowego funkcjonowania mózgu jest kwas DHA wykorzystywany w najaktywniejszych metabolicznie obszarach mózgu. Bogatym źródłem kwasów EPA i DHA są ryby i owoce morza.
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, to pozostałości komórek roślinnych oporne na działanie enzymów. Co ważne, pełni on wiele istotnych funkcji w organizmie. Jest mistrzem, jeśli chodzi o stosunek sporej objętości do niskiej kaloryczności. Błonnik dzielimy na frakcję rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Frakcje te nieco różnią się właściwościami, dlatego warto zwrócić uwagę, aby jedna i druga znalazły się w naszej diecie. Błonnik rozpuszczalny odpowiedzialny m. in. za spowolnianie wchłanianie glukozy znajdziemy w np. orzechach, siemieniu lnianym, nasionach roślin strączkowych. Z kolei błonnik nierozpuszczalny, obniżający gęstość energetyczną i dający uczucie sytości, znajdziemy m. in. w mąkach pełnoziarnistych, skórkach warzyw oraz owoców, a także grubych kaszach czy ryżu brązowym.
To właśnie te witaminy w największej mierze odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zapewniają optymalną pracę mózgu, a ich niedobór może wiązać się ze zwiększeniem odczucia zmęczenia, sennością czy apatią, dlatego ważne jest ich dostarczenie do organizmu. Witaminy z grupy B znajdziesz w wielu produktach – pełnoziarnistych makaronach, razowym pieczywie, kaszach gruboziarnistych, płatkach owsianych, warzywach strączkowych, naturalnym nabiale, jak również nieprzetworzonym mięsie.
Antyoksydanty to strażnicy komórek nerwowych przed działaniem szkodliwych dla nich wolnych rodników. Produkty bogate w antyoksydanty będą spowalniać procesy starzenia organizmu, wspomagać procesy poznawcze oraz zmniejszać ryzyko choroby Alzheimera, a także demencji starczej. Chronią komórki nerwowe przed działaniem wolnych rodników. Dobrymi źródłami antyoksydantów są owoce jagodowe, jak również zielone warzywa liściaste oraz oleje roślinne.
Polifenole mają zdolność wspomagania procesów neuronalnych i synaptycznych oraz wzmacniania procesów poznawczych. Obecne badania wskazują, że pozytywnie działają w profilaktyce choroby Alzheimera oraz demencji starczej [1]. Dodatkowo, udowodnione jest ich silne działanie przeciwzapalne. Flawonoidy oraz kurkuminoidy to główne podtypy polifenoli, których wpływ na mózg został wykazany. Zielona herbata, oliwa z oliwek, orzechy jak również jagody to świetne źródła polifenoli w codziennej diecie.
Kurkumina zawierająca związki polifenolowe zapobiega neurodegeneracji, ma także silne właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne.
Kwas foliowy również odgrywa niemałą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu! Bierze udział w tworzeniu cewy nerwowej, bierze udział w syntezie substancji neurostymulujących oraz wpływa na systemy neuroprzekaźników. Źródła kwasu foliowego to m. in. wątróbka, jaja, nasiona roślin strączkowych.
Odpowiednia podaż żelaza w diecie zapewnia efektywne dostarczanie odpowiedniej ilości tlenu do mózgu, a także wspomaga wytwarzanie w nim energii. Rola żelaza jest także znacząca w przypadku prawidłowego rozwoju mózgu dzieci, ponieważ niedobór tego makroelementu może powodować deficyty poznawcze. Bogatymi źródłami żelaza są przede wszystkim podroby, mięso, jaja, nasiona roślin strączkowych czy natka pietruszki.
Miedź wpływa na synapsy mózgu, neuroprzekaźnictwo, a także na funkcje poznawcze, tym samym gwarantując wydajność mózgu na najwyższym poziomie. Dobrym źródłem miedzi również będzie wątróbka, orzechy, produkty pełnoziarniste, ale również… czekolada!
Gorzka czekolada zawiera flawonoidy, które pozytywnie wpływają na funkcje poznawcze, pamięć, a także przepływ krwi w mózgu. Ważnym składnikiem tego produktu jest także fenyloetyloamina, która pełni rolę neurotransmitera. Kostka gorzkiej czekolady jako dodatek do przekąski czy drugiego śniadania zadba o lepsze funkcjonowanie mózgu podczas pracy!
Na sam koniec jeden z ważniejszych aspektów – płyny! Nie mogłoby ich zabraknąć, ponieważ nie będzie to ogromnym odkryciem, jeśli wspomnę tutaj, że nasz organizm składa się głównie z wody. Mózg również. Dlatego tak ważne jest odpowiednie nawodnienie. Nawet niewielkie odwodnienie może spowodować bóle czy zawroty głowy lub ogólną nerwowość. Proponuję zatem, aby butelka z wodą stała się twoim biurowym kompanem!
Skoro znasz już teorię czas na praktykę! Jak właściwie wprowadzić do diety składniki wspomagające pracę mózgu w formie prostych przepisów na przekąski, które możesz wziąć do pracy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dietetyczka
Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Szczególnie interesuje się psychodietetyką, dietoterapią w chorobach cywilizacyjnych i zaburzeniach hormonalnych. Nieustannie poszerza swoją wiedzę poprzez czytanie najnowszych artykułów naukowych oraz badań, a także uczestnictwo w szkoleniach i konferencjach. Nigdy się nie nudzi – pochłania ogromne ilości książek, seriali i filmów, eksperymentuje z nowymi sportami, podróżuje lub odkrywa nowe hobby. Kocha działać i stawiać przed sobą wyzwania!
Komentarze