Jak i co jemy, kiedy pracujemy? Nie jest dobrze – 1 na 10 Polaków nie je w pracy ani jednego posiłku

Jak i co jemy, kiedy pracujemy? Nie jest dobrze – 1 na 10 Polaków nie je w pracy ani jednego posiłku fot. beton studio / Shuttestock.com

Siedzisz w pracy, zerkasz na zegarek i odkładasz co chwilę pójście na przerwę, by coś zjeść? 1 na 10 polskich pracowników nie je w pracy żadnego posiłku, a aż 20 proc. Polaków nie przerywa wykonywania swoich obowiązków podczas jedzenia – tak wynika z raportu „Jak Polacy jedzą w pracy?” z 2023 roku. Jakie nawyki żywieniowe skrywają polskie biura? I jak dbamy o siebie podczas pracy zdalnej?

Szybkie tempo życia i dynamiczne środowisko pracy wpływają na naszą codzienność, w tym na to, co i jak jemy. Wiele godzin spędzonych poza domem, pośpiech, stres, brak odpowiedniej higieny snu oraz łatwy dostęp do niezdrowych przekąsek nie pomagają nam zadbać o odpowiednią jakość i liczbę posiłków. Z badań przeprowadzonych przez Health Enhancement Research Organization (HERO) wynika, że pracownicy, którzy regularnie i zdrowo się odżywiają, mogą zwiększyć aż o 25 proc. swoją wydajność w pracy. Czyli – mówiąc wprost – być bardziej produktywni.

Kiedy jesteśmy niewyspani, głodni albo sięgamy po produkty, którymi na szybko się „zapychamy”, mamy mniej siły, by wykonywać powierzone nam zadania. A także mogą pojawić się u nas problemy z koncentracją.

Jak dowodzi raport Dailyfruits „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022”, choć grubo ponad połowa badanych (65 proc.) uważa, że je zdrowo, inne dane zdają się temu przeczyć. Ponad 3/4 respondentów ma niskie natężenie cech prozdrowotnych w diecie – 44 proc. ma nieprawidłową masę ciała, a blisko połowa (49 proc.) przyznaje, że podczas pracy częściej sięga po niezdrowe przekąski, takie jak ciasta czy batony, aby zaspokoić głód. Ponadto, 46 proc. ankietowanych twierdzi, że nie ma czasu, natomiast ma dużo obowiązków, czego skutkiem jest podejmowanie decyzji żywieniowych, które są niekorzystne dla ich zdrowia. Co więcej, z tego samego badania dowiadujemy się, że 43 proc. Polaków nie odżywia się zdrowo nie tylko z powodu obowiązków służbowych, ale również tych związanych z życiem domowym.

Jak Polacy jedzą w pracy?

„Jak Polacy jedzą w pracy?” to nowy raport z 2023 roku autorstwa firm Sodexo Polska i Antal, który przygląda się temu, jak polscy pracownicy podchodzą do odżywiania w czasie swojej pracy. Dane nie napawają optymizmem.

1 na 10 Polaków nie je w pracy ani jednego posiłku i częściej – o zgrozo – rezygnują z niego pracownicy fizyczni, a także dyrektorzy czy stażyści. A 20 proc. badanych przyznaje, że nie przerywa wykonywania swoich obowiązków podczas jedzenia w porze lunchowej.

Z kolei prawie połowa Polaków (49 proc.) twierdzi, że stres w pracy negatywnie wpływa na ich nawyki żywieniowe. Jednocześnie 58 proc. badanych twierdzi, że brakuje im czasu na posiłek w pracy. Co ważne, większość Polaków (81 proc.) preferuje posiłek przyrządzony samodzielnie, a mniej niż 1/5 regularnie zamawia jedzenie do biura – powodem jest zwykle wygoda i brak czasu na przygotowanie jedzenia wcześniej.

Niemal 40 proc. badanych przeważnie sięga w pracy po przekąski. Menedżerowie i dyrektorzy robią to częściej w porównaniu do osób na niższych stanowiskach. Nie jest zaskoczeniem, że istnieje zależność między typem wykonywanej pracy, a spożywanymi posiłkami. Około 60 proc. osób pracujących umysłowo ma zwyczaj jeść obiad w pracy, podczas gdy ten sam posiłek zjada jedynie 27 proc. osób pracujących fizycznie

– czytamy we wspomnianym raporcie.

Jaka kuchnia cieszy się największą popularnością? Zdecydowanie polska (80 proc.), ale polscy pracownicy lubują się też w kuchni włoskiej, azjatyckiej i meksykańskiej. W przypadku przekąsek pracownicy zazwyczaj sięgają po słodkie (61 proc.) lub zdrowe opcje (60 proc.). Co ciekawe, ponad połowa Polaków posiłki w pracy je samotnie. Głównie spożywają je w biurowej kuchni, kantynie czy stołówce pracowniczej, ale blisko połowa badanych przyznaje, że nie opuszcza stanowiska pracy, aby zjeść posiłek.

Praca zdalna a praca biurowa. Kiedy lepiej jemy?

Jak się okazuje, to, gdzie pracujemy, ma wpływ na to, jak się odżywiamy. Żaden z badanych nie odpowiedział, żeby podczas pracy zdalnej zdarzyło mu się nie zjeść ani jednego posiłku. Przypomnijmy, że taka sytuacja dotyczy aż 1 na 10 pracowników, którzy pracują z biura. Badani wskazali, że kiedy pracują zdalnie, łatwiej im zadbać o zdrowy i ciepły posiłek w trakcie godzin pracy – twierdzi tak 50 proc. respondentów. To przekłada się także na bardziej regularne jedzenie zróżnicowanych i wartościowych potraw, ponieważ w domu rzadziej zdarza nam się sięgać po przekąski. Rzadziej również zamawiamy jedzenie z dostawą, mając więcej czasu na przygotowanie drugiego śniadania, lunchu czy obiadu. To dość oczywisty wynik – nie każde biuro jest przystosowane do tego, aby móc odgrzać w nim posiłek, więcej czasu w ciągu dnia zajmuje nam również dotarcie do miejsca pracy poza naszym domem.

Jedzenie w pracy. Co jest ważne dla Polaków?

Niemal 50 proc. pracowników uważa, że doświadczany przez nich stres sprawia, że niezdrowo się odżywiają, jednocześnie prawie 60 proc. twierdzi, że ich nawyki żywieniowe wpływają pozytywnie na wydajność i samopoczucie w pracy

– dowiadujemy się z raportu „Jak Polacy jedzą w pracy?”.

Choć te dane są alarmujące, jedno jest pewne – coraz większa grupa pracowników przykłada wagę do świadomości żywieniowej i chce jeść zdrowo. Przeszkody w osiągnięciu tego celu są zwykle prozaiczne – brak czasu, wygoda w szybkiej konsumpcji gotowców czy natłok obowiązków. Wydaje się, że istotne – z perspektywy organizacji czasu pracy – byłoby nie tylko jasne wytyczenie przerwy na jedzenie i brak organizowania np. spotkań w porze lunchowej, ale także zapewnienie takiego przykładu z góry. Nie ma chyba nic gorszego niż zestresowany pracownik w zespole, który rezygnuje z posiłku, ponieważ wszyscy wokół niego jedzą „na szybko” przy komputerze.

Do efektywnej pracy potrzeba nie tylko odhaczania kolejnych zadań, ale i chwili regeneracji między obowiązkami. Co nie jest bez znaczenia również w kontekście czasu, jaki poświęcamy na samą pracę. Według Eurostatu, polscy pracownicy spędzają w pracy średnio 41,1 godzin tygodniowo, a więc więcej niż zakłada pełny etat. To aż 1/4 naszego czasu w tygodniu, nie licząc dojazdów do miejsca pracy. I niestety jest to również okres, kiedy o siebie albo nie dbamy, albo… cóż, nie tak bardzo, jakbyśmy chcieli.

Redaktor naczelna RocketSpace.pl

Od ponad dekady działa w mediach. Publikowała w "Polityce", "VICE" czy "Dzienniku Zachodnim". Przez wiele lat pełniła funkcję szefowej serwisu Rozrywka.Blog w Grupie Spider's Web. Na bieżąco śledzi trendy społeczne i wiadomości popkulturowe. W myśl tego, że "wszystko jest połączone", interesuje ją interdyscyplinarne podejście do zjawisk.

Reklama pracy dla kierowcy

Czytaj także

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w tekście
Zobacz wszystkie komentarze